Τετάρτη 9 Μαΐου 2007

Όχι άλλο κάρβουνο


Η αστρική έκρηξη που κατέγραψαν οι ερευνητές της NASA, η μεγαλύτερη που έχουν δει μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της διαδικασίας γέννησης ενός νέου άστρου supernova, του SN 2006gy.

Εξετάζουν ωστόσο και την περίπτωση να πρόκειται για διαστημική αντανάκλαση μιας επίγειας διαδικασίας: Της αναγέννησης ενός νησιού, που κάποιοι θαλασσοπόροι επιμένουν ότι έχουν συναντήσει και το περιγράφουν ως καταφύγιο αναχωρητών από πολυσύχναστα τουριστικά μέρη όποτε διανύουν φάσεις ανασυγκρότησης εν όψει νέων ταξιδιών.
Οι κλασσικιστές επιστήμονες -που αποτελούν και την πλειοψηφία- διαφωνούν με αυτή την εκδοχή και εξηγούν ότι το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με την γέννηση supernova. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους:
Και οι δύο διαδικασίες περιλαμβάνουν εκτόξευση στο διάστημα τεράστιων αποθεμάτων ενέργειας και διάλυση του άστρου-νησιού από την ίδια του την βαρύτητα όταν η πίεση στο εσωτερικό του αγγίξει ένα όριο, που κατά κανόνα είναι απρόβλεπτο.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: