Σάββατο 30 Ιουνίου 2007

Post-test



"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πριγκίπισσα που απαιτούσε απ' τους μνηστήρες της ν' αντιμετωπίσουν έναν φοβερό και τρομερό δράκο. Μόνο ένας απ' αυτούς κατάφερε να νικήσει το τέρας. Κι όταν παρουσιάστηκε μπροστά στην πριγκίπισσα, εκείνη του είπε, με περιφρόνηση: "Δε θα παντρευτώ ποτέ μου με κάποιον που είναι τόσο ηλίθιος ώστε να αντιμετωπίσει ένα δράκο για το καπρίτσιο μιας γυναίκας"."
.
"Τι διεστραμμένη πριγκίπισσα!"
.
"Πραγματικά διαβολική!"
.
"Και ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;"
.
"Η πραγματική δοκιμασία στην οποία υποβάλλει η πριγκίπισσα τους μνηστήρες είναι η μετα-δοκιμασία: αυτό που τους βγάζει εκτός μάχης, είναι το γεγονός ότι αποδέχονται την πρόκληση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της."
.
"Μήπως αυτό που επιθυμεί η πριγκίπισσα, είναι να μείνει ανύπαντρη;"
.
"Όχι κατ' ανάγκην. Ίσως περιμένει έναν σώφρονα μνηστήρα που να της πει ότι δεν δέχεται τη δοκιμασία, γιατί του φαίνεται σκληρή και παράλογη."

(από Το Βιβλίο Κόλαση
Κάρλο Φραμπέτι
εκδ. opera)

buzz it!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν επιθυμώ να κατανοήσω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω. ΘΑ ΣΚΑΣΩ!!!

>Όχι κατ' ανάγκη.Ίσως περιμένει έναν σώφρονα μνηστήρα που να της πει ότι δεν δέχεται τη δοκιμασία, γιατί του φαίνεται σκληρή και παράλογη.<

μετάφραση: η πριγκίπισσα (δεν φταίει κανείς, η μάνα της φταίει που ήταν βασίλισα - του ποιού η πιανού, ας το αφήσουμε...) δεν έχει ιδέα τί της γίνεται (κατ'ανάγκη).
και ως grande finalle θέλει ένα μη-ιππότη (να την κλείσουμε τη σχολή; να τα σκίσουμε τα μεταπτυχιακά μας στην ιπποσύνη;) να της πει:
«Άντε γαμήσου κοριτσάκι μου που θες να τα βάλω και με το δράκο....»

ηθικό δίδαγμα κατ'αντιστοιχία του τρόπου σκέψης της πριγκίπισας:
η πριγκίπισσα διατηρεί κρυφές σχέσεις ανωμαλίας με το δράκο και όλα τα υπόλοιπα είναι καπνός να θολώνει το τοπίο, αλλά άμα της κάτσει και κανένα «τσαμπούκι» δεν λέει όχι..

μια αντανάκλαση είπε...

Το κλειδί της κατανόησης, αγαπητέ learn_to_love_the_dragon, είναι ακριβώς το nickname σου: άμα κάτσεις να σκοτώνεις ό,τι σου ζητάει η κάθε fckng πριγκίπισσα και ο κάθε fckng πρίγκιπας, το έχεις χάσει το στοίχημα πριν ακόμα παίξεις.
Οπότε την επόμενη φορά, διάλεξε μια πριγκίπισσα (κι εμείς, τα κορίτσια, έναν πρίγκιπα) με λιγότερο ηλίθιες απαιτήσεις.
Κι αν δεν βαριέσαι, σώσε και τον καημένο τον δρακούλη πριν τον σκοτώσει άδικα κανένας μνηστήρας.

Παρόμοια είναι και η υπόθεση του θεατρικού απ' όπου προέρχεται η αφίσα-φωτό, μόνο που εκεί η εξόντωση του δράκου είναι όρος του μπαμπά-βασιλιά και αντιδρά και η ίδια η πριγκίπισσα μαζί με τον ήρωα-μνηστήρα.

Αλλη εκδοχή του μύθου υπάρχει στην "Πριγκίπισσα Δυσκολούλα", του Ευγένιου Τριβιζά, όπου δεν υπάρχει δράκος αλλά η πριγκίπισσα αποκλείει σταδιακά αυτούς που είναι ραμολί, καραφλοί, κοντοί, καστανομάτηδες, φοράνε κορώνες που δεν είναι χρυσές κ.ο.κ. Ώσπου μένει ο σούπερ-ουάου πρίγκιψ, ο οποίος, όμως, αρνείται να την παντρευτεί, γιατί δεν έχει πάει, λέει, στο παλάτι για τον διαγωνισμό αλλά για να ζητήσει το χέρι της παραδουλεύτρας της Κούλας, που την είδε να ποτίζει τα ραπανάκια και την ερωτεύτηκε.

itelli είπε...

"Όσο περισσότερο τις/τους φτύνεις, τόσο περισσότερο κολλάνε".

Ανώνυμος είπε...

οκ, εγώ μπορώ να σκοτώσω το δράκο τώρα;

μην με παρεξηγείς όμως. ως γνήσιος ιππότης ταυτίζομαι με τον δράκο. αλλιώς δεν θα είχε και κανένα νόημα το να τον σκοτώσω. είμαι ο ιππότης, είμαι και ο δράκος. γι'αυτό επιθυμώ αυτή την αναμέτρηση.

καλά, και για ευχαρίστηση...

όσο για τις πριγκίπισσες. μπορούν να επιλέγουν με όοοοοοποιο κριτίριο (...) θέλουν. έτσι κι αλλιώς, αυτές θα λουστούν τις συνέπειες. απ' το πολύ λούσιμο θα φυτρώσει πολύ μαλλί και ίσως υπάρξει και ο κρυφός εραστής που θα της τραβάει τα μαλλιά για να «καβαλήσει» στον πύργο...

itelli είπε...

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αυτή η έκδοση τηςε πριγίπισσας είναι λίγο Μακιαβελικιά