Κυριακή 15 Απριλίου 2007

Συνταγή για λιμοντσέλο

Υλικά:
ανάλογα με την περίσταση
- Μια λεμονιά σε κήπο πατρικού σπιτιού
- Εναν εθελοντή για σκαρφάλωμα
- Δυο-τρία πιτσιρίκια για να μαζεύουν τα λεμόνια που πέφτουν
- Μια γιαγιά σε ψηλό μπαλκόνι να υποδεικνύει στον εθελοντή πού έχει λεμόνια και στα πιτσιρίκια πού έχουν πέσει τα υπόλοιπα.
για παραγωγή 2 λίτρων λιμοντσέλο
- 8 λεμόνια
- 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας (ή βότκα, ή τζιν, τα οποία δίνουν στο λιμοντσέλο ανάλογη γεύση)
- 1 λίτρο νερό
- 800 γραμμάρια ζάχαρη
Παρασκευή:
Πλένουμε τα λεμόνια. Τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, κρατώντας μόνο το κίτρινο της φλούδας και καθόλου από την άσπρη ψύχα (γιατί δίνει πικρή γεύση). Ρίχνουμε τις φλούδες σε βάζο με το οινόπνευμα και το κλείνουμε ερμητικά. Το αφήνουμε κλειστό για μια εβδομάδα, ανακινώντας συχνά το περιεχόμενο.
Στο τέλος της εβδομάδας το σουρώνουμε και πετάμε τις φλούδες. Προηγουμένως έχουμε ετοιμάσει ένα σιρόπι διαλύοντας την ζάχαρη στο νερό πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού έχει κρυώσει το σιρόπι, το αναμειγνύουμε με το λεμονοποτό μας και το κλείνουμε σε μπουκάλια για άλλη μια εβδομάδα. Τοποθετούμε τα μπουκάλια στο ψυγείο και ανακινούμε κάθε τόσο το περιεχόμενο.
Μετά από συνολικά δύο εβδομάδες αναμονής, έχουμε λιμοντσέλο, το οποίο χαρίζουμε δεξιά κι αριστερά ή καλούμε τους φίλους μας και γινόμαστε λεμονολιώμα. Αλλά, προσοχή, διατηρώντας το πάντα στο ψυγείο.
Προαιρετικά:
Ζωγραφίζουμε τα μπουκαλάκια για το λιμοντσέλο (με χρώματα βιτρώ, που θα βρούμε σε καταστήματα με είδη χόμπυ) σχέδια με λεμονάκια, λεμονιές ή ό,τι άλλο μας φωτίσει ο θεός.

Για όσους λυπούνται τα καημένα τα λεμόνια που έχασαν την φλούδα τους, η αντανάκλαση προτείνει παράλληλη παρασκευή φυσικής λεμονάδας, lemon pie ή ενός τεράστιου μπάρμπεκιου όπου κανένα από αυτά δεν θα πάει χαμένο.
Ωστόσο, επειδή η ίδια δεν είναι σε όλα τόοοοοοσο προκομμένη, δεν έχει πρόχειρες τις αντίστοιχες συνταγές.

buzz it!

6 σχόλια:

Adomiel είπε...

Πολύ καλή συνταγή...! Και μάλον εύκολη...! Ε;...! Πες ναιιιιιι...! ;-)

Υ.Γ. η σχολιάστρια σου χορεύει τάνγκο αλλά προς το παρόν μόνο στα όνειρα της...! :-) Τα μέρη τα ξέρω το χρόνο δεν έχω...! :-(

μια αντανάκλαση είπε...

Ναιιιιιιι.
Η μόνη δυσκολία είναι να βρεις λεμονιά με πιστοποιητικό αγνότητας.

Κι επειδή σε βλέπω αποφασισμένη, να σου δώσω άλλα δυο-τρία tips:
-Εγώ το έφτιαξα με βότκα και τζιν και διαπίστωσα ότι στην βότκα βγαίνει πιο καθαρό το άρωμα του λεμονιού.
-Μετά τις δύο εβδομάδες, δοκίμασε τι βγήκε και αν σου φανεί ότι έχει πολύ οινόπνευμα πρόσθεσε άλλο λίγο σιρόπι και άστο άλλη μια εβδομάδα να ζυμωθεί η ζάχαρη με το οινόπνευμα.
-Το καλύτερο σκεύος που βρήκα για να βάλω τις φλούδες με το ποτό ήταν τα γυάλινα βάζα 2 λίτρων (για μπισκότα κλπ) που τα βρίσκεις και σε σουπερμάρκετ. Μετά, ό,τι φυλάξεις σε αυτά μυρίζει λεμόνι.
:-)

Καλά λεμονολιώματα!

Υ.Γ. Μπορεί να μην βάζουμε φωτιά στις πίστες (ακόμα) αλλά στην κουζίνα σκίζουμε.

imposter είπε...

Στα προαιρετικά διακοσμητικά χώρματα-βιτρώ να προσθέσετε και αφιέρωση εκτος απο ότι σας φωτίσει Ο Υψιστος εφόσον προκειται να κάνετε πεσκέσι. Επισης μην αμελείτε να υπογραφετε τα εργα σας.

μια αντανάκλαση είπε...

Όταν τελειώσετε την πρώτη δόση, επιστρέψτε το μπουκαλάκι για να σας το υπογράψουμε και να σας το ξαναγεμίσουμε, imposter.

Ανώνυμος είπε...

δοκιμαστε να το φτιαξετε με τσιπουρο ή με μπακαρντι ρουμι το μεν πρωτο δινει μια διαφορετική και πρωτογνωρη γεύση το δευτερο είναι απλα καταπληκτικό

μια αντανάκλαση είπε...

με τσίπουρο το δοκίμασα την επόμενη χρονιά. ήταν καλό αλλά όχι καλύτερο από την βότκα.
θα περιμένω την επόμενη συγκομιδή για να δοκιμάσω με μπακάρντι. ευχαριστώ για το τιπ.