update: Χρειάστηκε η ψύχραιμη ματιά ενός αρσενικού (gracias itelli) για να διευκρινιστεί ότι ο Isabel Muñoz είναι η Isabel Muñoz.
Να, λοιπόν, γιατί όταν ερωτευόμαστε δεν βλέπουμε την τύφλα μας.
"Αυτός που κυβερνά την αφήγηση δεν είναι η φωνή, είναι το αυτί": Ίταλο Καλβίνο, "Οι αόρατες πόλεις"
Όταν ο Johan Huibers είδε στον ύπνο του ότι η Ολλανδία επρόκειτο να πλημμυρίσει, δεν έτρεξε να αγοράσει μια μεγάλη ομπρέλα και ένα ζευγάρι γαλότσες αλλά άρχισε να χτίζει ένα αντίγραφο της Κιβωτού του Νώε. Όταν τελείωσε, έβαλε μέσα μερικά ζευγάρια αντίγραφα εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου που δεν θα έπρεπε να χαθούν από την Γη και αύριο -πρώτα ο Θεός- θα κάνει εγκαίνια.
Well done Johan! You 've done good work, lad!
Αν έχει μείνει λίγος χώρος στους στάβλους, πειράζει να σου στείλουμε από Ελλάδα κι ένα ζευγάρι του θηλαστικού homo tsitouridious;
Πρόκειται περί παμφάγου, που προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και συνήθως συναντάται πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Για την ώρα και τουλάχιστον για τις προσεχείς δεκαετίες δεν προβλέπεται να απειληθεί με εξαφάνιση, αλλά ε... ποτέ δεν ξέρεις.
Α, και σε περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό, πες στους επισκέπτες της Κιβωτού να προσέχουν τα πορτοφόλια τους.
Ça va?
Βασικό κριτήριο επιτυχίας σε μια διαπραγμάτευση, είναι να παραμένεις σταθερός και ανυποχώρητος στις θέσεις σου.
Τουλάχιστον μέχρι το σημείο που ο αντίπαλος θα λυγίσει λίγο.
Μπορεί να μην φαίνεται ξεκάθαρα η ρωγμή που προκάλεσε στο τείχος του η επιμονή σου, αλλά το καταλαβαίνεις από τον τόνο της φωνής του ότι έφτασε η ώρα που είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω.
Και τότε, δήθεν αδιάφορα, βγαίνεις από το χαράκωμα και ρίχνεις το τελεσίγραφο.
-Και τι πάει να πει "ο ήλιος έγινε μπλε" , ρε Βρασίδα; Πόσο μαλάκας μπορεί να είσαι ώστε να σου φτάνει για σημάδι πως ήρθε η ώρα να χωρίσουμε; Πες καλύτερα ότι βρήκες καινούργια γκόμενα.
-Εντάξει, δεν λέω, ακούγεται φτηνό επιχείρημα αλλά δες το σαν σημάδι: Όπως κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την ζωή μας ο ένας χωρίς τον άλλο, έτσι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και τον ήλιο φωτογραφημένο μπλε για να φανεί τρισδιάστατος. Μην κολλάς στον ρεαλισμό του επιχειρήματος. Απλά θέλω να πω ότι όλα έχουν κάποτε ένα τέλος, που μπορεί και να μην είναι αυτό που περιμέναμε.
-Όντως, δεν περίμενα να είσαι τόσο γαϊδούρι. Ούτε ότι θα κατέφευγες στην αστροφυσική για να μου ζητήσεις να χωρίσουμε.
-Αφού το ξέρεις, δεν μου αρέσει να είμαι κοινότυπος.
Κι έτσι, ο Βρασίδας την έκανε για άλλα ηλιακά συστήματα, αναζητώντας ήλιους που δεν θα ήταν μπλε αλλά κατά προτίμηση κόκκινοι. Δεν είχε πρόβλημα που θα ήταν ελαφρώς ψυχρότεροι και θα έδιναν ηλιοβασιλέματα λιγότερο ρομαντικά. Πόνταρε στην ελπίδα να είναι νεότεροι σε ηλικία, ώστε να έχουν μέλλον μπροστά τους.
Απέναντι από το σχολείο μένει Αυτός.
Οι γείτονες λένε ότι συνήθως κοιτάει πίσω από τζάμι της μπαλκονόπορτας.
Οι γονείς λένε ότι τα μεσημέρια φωνάζει στα παιδιά να σταματήσουν να κάνουν φασαρία.
Οι δασκάλες λένε ότι όποτε βρίσκει ανοιχτές πόρτες μπουκάρει στις τάξεις και τις απειλεί.
Ο φύλακας λέει ότι μετά από κάθε παρατήρηση του κάνει ζημιές στο αυτοκίνητο.
Είναι φορές
που ξέρεις ότι έχεις εγκαταλείψει συνειδητά την στεριά πίσω σου
αναζητώντας το επόμενο λιμάνι
αλλά μόνο λίγα μπορείς να προβλέψεις για την διαδρομή
αφού ο ορίζοντας μπροστά σου διακρίνεται αχνά
και σε πιάνει μια απελπισμένη επιθυμία να λιποτακτήσεις
γιατί κουράστηκες να κολυμπάς σε ένα πέλαγος που μοιάζει απέραντο
όμως θυμάσαι ότι δεν θέλεις να ξαναγυρίσεις πουθενά
κι έτσι συνεχίζεις να κολυμπάς
μέχρι να σωθούν όλες σου οι δυνάμεις.
Λίγο ακόμα;
Πολύ ακόμα;
Τι σημασία έχει τελικά;
Αφού πάντα θα ελπίζεις ότι υπάρχει μια καλύτερη στεριά παρακάτω.
Υπάρχει. Έτσι δεν είναι;
Την είδε για λίγο στα πεταχτά. Σπανίως περνούσε από την δουλειά της. Έμενε και μακριά... Αλλά τώρα είχε περάσει.
"Κάθεσαι λίγο στο μαγαζί να πάω δίπλα να ποτίσω; Γυρίζουν αύριο από τις διακοπές και μου έχουν αφήσει το κλειδί για να τους ποτίζω τον κήπο. Έπρεπε να το είχα κάνει από χτες. Πέντε λεπτά θα κάνω".
"ΟΚ. Πήγαινε".
...
"Κοίτα τι φοβερά τριαντάφυλλα έχουν. Σου έκοψα μερικά. Μόλις ανοίξουν πιο πολύ βγάζουν ένα άρωμα... άλλο πράγμα. Πάρτα για το σπίτι".
"Μα γιατί έκοψες τόσα πολλά; Ένα έφτανε. Να, κράτα κι εσύ τα δύο εδώ, στο μαγαζί".
Της άφησε δύο στο βαζάκι από μέλι, που είχε τις πασχαλιές.
"Όχι, βγάλτα. Δεν θέλω να δουν ότι τα έκοψα. Τι... να λένε ότι τους τα έκλεψα;"
"Καλά, ευχαριστώ μαμά..."
Υλικά:
ανάλογα με την περίσταση
- Μια λεμονιά σε κήπο πατρικού σπιτιού
- Εναν εθελοντή για σκαρφάλωμα
- Δυο-τρία πιτσιρίκια για να μαζεύουν τα λεμόνια που πέφτουν
- Μια γιαγιά σε ψηλό μπαλκόνι να υποδεικνύει στον εθελοντή πού έχει λεμόνια και στα πιτσιρίκια πού έχουν πέσει τα υπόλοιπα.
για παραγωγή 2 λίτρων λιμοντσέλο
- 8 λεμόνια
- 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας (ή βότκα, ή τζιν, τα οποία δίνουν στο λιμοντσέλο ανάλογη γεύση)
- 1 λίτρο νερό
- 800 γραμμάρια ζάχαρη
Παρασκευή:
Πλένουμε τα λεμόνια. Τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, κρατώντας μόνο το κίτρινο της φλούδας και καθόλου από την άσπρη ψύχα (γιατί δίνει πικρή γεύση). Ρίχνουμε τις φλούδες σε βάζο με το οινόπνευμα και το κλείνουμε ερμητικά. Το αφήνουμε κλειστό για μια εβδομάδα, ανακινώντας συχνά το περιεχόμενο.
Στο τέλος της εβδομάδας το σουρώνουμε και πετάμε τις φλούδες. Προηγουμένως έχουμε ετοιμάσει ένα σιρόπι διαλύοντας την ζάχαρη στο νερό πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού έχει κρυώσει το σιρόπι, το αναμειγνύουμε με το λεμονοποτό μας και το κλείνουμε σε μπουκάλια για άλλη μια εβδομάδα. Τοποθετούμε τα μπουκάλια στο ψυγείο και ανακινούμε κάθε τόσο το περιεχόμενο.
Μετά από συνολικά δύο εβδομάδες αναμονής, έχουμε λιμοντσέλο, το οποίο χαρίζουμε δεξιά κι αριστερά ή καλούμε τους φίλους μας και γινόμαστε λεμονολιώμα. Αλλά, προσοχή, διατηρώντας το πάντα στο ψυγείο.
Προαιρετικά:
Ζωγραφίζουμε τα μπουκαλάκια για το λιμοντσέλο (με χρώματα βιτρώ, που θα βρούμε σε καταστήματα με είδη χόμπυ) σχέδια με λεμονάκια, λεμονιές ή ό,τι άλλο μας φωτίσει ο θεός.
Μεγάλες προσδοκίες έχουν οι δημιουργοί του Κόσμου του Ντίκενς από την επένδυσή τους, ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ, που αναβιώνει το σκηνικό όπου έζησαν οι ήρωες του Κάρολου. Δεν θέλουν, λένε, να γίνει μια Ντίσνεϊλαντ, αλλά δεν διευκρίνισαν αν θα μοιράζουν τζάμπα εισιτήρια στους αληθινούς Όλιβερ Τουίστ, που επιμένουν να γεννιούνται και εκτός λογοτεχνίας. Κι έτσι όσο οι 300.000 επισκέπτες του πάρκου θα φωτογραφίζουν τους κομπάρσους του πάρκου για να έχουν κάτι να θυμούνται από το σκηνικό του 19ου αιώνα, οι αληθινοί κομπάρσοι του 21ου αιώνα θα συνεχίζουν να ζουν σε Δύσκολους καιρούς, σε καιρούς που οι Σκρούντζ ξαναγίνονται άνθρωποι μόνο στα παραμύθια.
Αγαπημένε μου φίλε και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μοναδικέ αναγνώστη αυτού του blog, Γιάννη,
η ζωή είναι σαν το ταξίδι για την Κρήτη: Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνος, πιθανότατα θα βρεις μεμονωμένο εισιτήριο ακόμη και για το τελευταίο δρομολόγιο του Μεγάλου Σαββάτου. Αν όμως θέλεις να ταξιδέψεις με παρέα, μην το αφήνεις στην τύχη. Βγάλε δυο εισιτήρια εγκαίρως.
Γι' αυτό πέτα το γράμμα που έγραψες εξηγώντας της ότι είναι "αδύνατο να πετύχει" και γράψε ένα καινούργιο λέγοντάς της γιατί θέλεις να πετύχει.
Αυτά σκεφτόμουν χτες, μετά το "Fountain", που δεν ήρθες να δεις. Έχασες την ευκαιρία να το χαρείς σε μια αίθουσα με 15-20 άτομα, όπου μπορούσες να βουλιάξεις στο κάθισμα στηρίζοντας τα γόνατα στο μπροστινό κάθισμα χωρίς να ενοχληθεί κανείς. Ελπίζω να κέρδισες μερικά βήματα πιο κοντά στην δική σου Πηγή της Ζωής.
Τη μέρα που τον είδε να κλωτσάει μια στάση λεωφορείου σε μια λεωφόρο, ήταν ήδη αργά. Αλλά δεν το ήξερε ακόμα. Κανείς τους δεν το ήξερε. Ούτε η οικογένειά του, που άκουγε με κατάπληξη κάθε φορά αλλά τελικά υιοθετούσε τις απίθανες δικαιολογίες του για το πώς εξαφανίζονταν οι μικρές οικονομίες τους από τις κρυψώνες του σπιτιού. Το συνειδητοποίησαν όταν μπήκε στην κοινότητα.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που τους είπαν εκεί, ήταν να τον κρατήσουν μακριά από τα γήπεδα και να μην έχει καμία επαφή με τις παρέες του από τον σύνδεσμο.
Το κατάφεραν. Βγήκε μετά από χρόνια, καινούργιος άνθρωπος. Με την ίδια στόφα αλλά με μικρές δόσεις σοφίας, επώδυνα κατακτημένης, κρυμμένες πλέον στις τσέπες του. Αρκετά μικρές, όμως, ώστε να υποκύψει και πάλι σιγά σιγά στην πρώτη του ντρόγκα.
«Ευτυχώς που δεν είχε πάει με τους άλλους που σκοτώσανε τον άνθρωπο», της είπε η μάνα του προχτές που πέρασε από εκεί. «Πες του κάτι κι εσύ».
«Ακόμα ασχολείσαι μ’ αυτά; Νόμιζα ότι απλώς πηγαίνεις στο γήπεδο κάτι Κυριακές. Άκουσα ότι και οι δικοί σας συνέχισαν τα επεισόδια εκείνο το βράδυ.»
«Ποιοι τα λένε αυτά; Ποια επεισόδια; Τίποτα δεν έγινε. Αφού εγώ είμαι πρόεδρος του συνδέσμου εδώ και τους ελέγχω. Και για το ραντεβού μας είχαν ειδοποιήσει δυο βδομάδες νωρίτερα αλλά είπα στους δικούς μου να μην τολμήσει κανείς να πάει. Εκεί δεν θα πήγαιναν 20 ή 30, όπως είναι συνήθως τα ραντεβού για ξύλο. Κι άντε να ελέγξεις 200 άτομα. Πήγαιναν για να σκοτωθούνε. Τώρα, τι λένε για επεισόδια και τι θέλουν να πετύχουν, δεν το ξέρω».
«Κι αν έρθουν στον σύνδεσμο για έλεγχο όπως έκαναν στους άλλους και ξαναμπλέξεις;»
«Αφού εμείς δεν έχουμε γραφείο. Τον σύνδεσμο τον έχουμε μόνο για τις επαφές. Τα πράγματα του συνδέσμου τα έχω κάτω στο υπόγειο. Κάτι μπλουζάκια και κασκόλ έχουμε και τα φυλάω εδώ. Λες να έρθουν να ψάξουν; Αυτά θα βρουν».
«Τι τον θέλετε τον σύνδεσμο τότε; Γιατί δεν παίρνετε εισιτήρια και μπλουζάκια από τα κεντρικά χωρίς να ανακατεύεστε σε φασαρίες; Αν σας ενδιαφέρει μόνο η ομάδα, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο.»
«Και ποιος σου είπε ότι θα τελειώσουν οι φασαρίες όταν κλείσουν τους συνδέσμους; Γιατί, για εκεί το πάνε. Και τότε να δεις τι έχει να γίνει. Δεν θα ξέρεις από πού να τους μαζέψεις. Τώρα τουλάχιστον ξέρω για κάθε δικό μου τι έχει κάνει. Άλλωστε με τον σύνδεσμο κάνεις ένα σωρό πράγματα. Τις προάλλες πήγαμε στη Ρώμη με 400 ευρώ για 4 μέρες. Το είχε κλείσει η ομάδα για 5.000 άτομα. Άντε βρες μου εσύ άλλη τέτοια προσφορά…»
Έλα ντε… Πού να ξαναβρείς τέτοια προσφορά;