Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Some things cost more than you realise



Το βρήκα στον tsimitaki που το βρήκε στον homo-gr.
Αυτό θα πει αλυσίδα.

buzz it!

12 σχόλια:

xkont είπε...

διαφωνώ με τον τίτλο...

έπρεπε να είναι:

Ωδή στο Δυτικό Πολιτισμό

...και μην ψαρώνετε από τον κύριο* Μαρίνο που λέει ότι η φτώχια από την ακρίβεια είναι επειδή ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο στην Ανατολή.

*
...

μια αντανάκλαση είπε...

κι όμως, είναι αλήθεια. το βιοτικό επίπεδο στην Ανατολή ανεβαίνει. φαντάσου ότι μια μέρα σκόνταψα πάνω του κιόλας.

aa-duck είπε...

Εμένα με βρήκε στο δόξα πατρί

Αυτό θα μπει μπάλα



τησ αλυσίδασ


ίσως Nike, ε;

όχι πως έχει σημασία κιόλασ......

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου το έστειλε η Ουτοπία.Το είδα και έπαθα.Όχι πως δεν το ήξερα.Όπως και όλα τα ρούχα στα Ζάρα ράβονται στα καράβια από παιδάκια με μισθούς ένα δολάριο τη μέρα και το φαγητό τους δουλεύοντας δεκατετράωρα.

Όπως λέει και ένα σχόλιο πιο πάνω "Ωδή στον δυτικό πολιτισμό".

kakaskimos είπε...

Πότε γνωρίζουμε το κόστος? Για οτιδήποτε.

Δεν είναι ωδή στον δυτικό πολιτισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει και ο ανατολίτικος (?) πολιτισμός. Είναι ωδή στο άνθρωπο.

Υπάρχει άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Ανατολή. Και φυσικά δεν μιλάω για τα παιδιά που δουλεύουν. Οσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπέδο στην Ανατολή τόαο ανεβαίνει και το δικό μας. Μόνο που δεν ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο όλων των ασιατών μαζί.


Υ.Γ. Αυτό που λέει ο Μαρίνος είναι ωδή στον δυτικό πολιτισμό. Ενας καταπιεσμένος δικαιολογεί την καταπίεση των άλλων. Μια καταπιεσμένη αδελφή, που έχει δικαιολογήσει την καταπίεσή της, μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε καταπίεση. Και να την βαφτίσει ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου. Γιατί ο Μαρίνος δυστυχώς αυτό που βλέπουμε στο βίντεο ονομάζει αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

μια αντανάκλαση είπε...

Δηλαδή, kakaskime, ο Μαρίνος είναι αδελφή και γι' αυτό δικαιολογεί την καταπίεση των 2/3 του πλανήτη; Πολύ ψυχολογική (φροϋδική, άραγε;) προσέγγιση.
Ή δεν εννοούσες αυτό;

kakaskimos είπε...

Φυσικά και δεν εννοούσα αυτό. Επρεπε να βάλω bold στο καταπιεσμένη. Ο Μαρίνος καταπιέζει τον εαυτό του. Οπότε θεωρεί φυσιολογική οποιαδήποτε καταπίεση.

xkont είπε...

το βιοτικό επίπεδο στην Ανατολή ανεβαίνει.

dudes είναι απλό:

κλείνει το εργοστάσιο η Nike στην αμερική.
5.000 αμερικανοί χάνουν τη δουλειά τους.
5.000 x 800 δολάρια το μήνα = 4.000.000 δολάρια
ανοίγει το εργοστάσιο στην Κίνα.
5.000 κινέζοι πιάνουν μια «καλή δουλειά»
5.000 x 100 δολάρια το μήνα = 500.000 δολάρια

συμπέρασμα: 3.500.000 επιπλέον μένουν στο ταμείο της Nike.

όταν οι Κινέζοι «ανεβάσουν» το βιώτικό τους επίπεδο (αύξηση εισοδήματος = αύξηση τιμών = διεκδίκηση μεγαλύτερου μηνιάτικου) το εργοστάσιο θα πάει κάπου αλλού.
τότε θα έχουν ανάγκη για 100 δολάρια το μήνα για να ζήσουν, μόνο που τότε θα είναι άνεργοι και πάλι. και ενώ πριν έπρεπε να βρουν 30 δολάρια το μήνα για ζήσουν, τότε θα πρέπει να βρουν 100 δολάρια το μήνα για να ζήσουν.


ΑΝ ήταν όπως μας τα λέει ο γελοίος αυτός τυπάκος, η μεταφορά εισοδήματος και «βιωτικού» επιπέδου εκεί θα είχε ως αποτέλεσμα, κάποια μέρα να έρθουν οι κινέζοι να ανοίξουν εργοστάσια να δουλέψουν οι ευρωπαίοι...

άρα 1: το εισόδημα ΔΕΝ μεταφέρεται από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο ανεβάζοντας το βιωτικό επίπεδο.

άρα 2: όταν μιλάνε για βιωτικό επίπεδο, δεν εννοούν περίθαλψη - παιδεία , αλλά τη δυνατότητα να αγοράζεις τα προϊόντα του δυτικού πολιτισμού. βιωτικό επίπεδο εννοούν να έχεις τηλεόραση και βαφές νυχιών και όχι καθαρό πόσιμο νερό, που πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό δεν υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα (με εξαίρεση την Αθήνα και κάποιους μερικούς Δήμους)

kakaskimos είπε...

Οπως τα λέει ο xkont. 1 δις κινέζει ανεβάζουν το βιοτικό τους επίπεδο με τα εργοστάσια της Nike!!
Ο Μαρίνος σε καθρέφτη ...

μια αντανάκλαση είπε...

Παιδάκια δουλεύουν στα εργοστάσια της Nike στην Ασία. Ξυπνάνε και κολλάνε σόλες, ράβουν ραφές σε δύσκολα σημείο που δεν χωράει χέρι ενηλίκου.
Οι Radiοhead το κάνουν βιντεοκλίπ.
Μια μπλόγκερ στην Ελλάδα το κάνει ποστ.
Παιδάκια δουλεύουν στις φυτείες καφέ των Starbucks στην Γουατεμάλα. Ζουν με τις οικογένειές τους σε παράγκες και διαπραγματεύονται αν θα πληρωθούν μεροκάματο το ένα εικοστό της τιμής που πουλιέται ένας καφές Starbucks στη Δύση.
Το κοριτσάκι της μπλόγκερ, φορώντας Nike, πάει με τον μπαμπά της στα Starbucks (επίσης στην Ελλάδα) και της χύνεται κατά λάθος ολόκληρη καυτή σοκολάτα στο κεφάλι. Ξεσκίζονται όλοι να την φροντίσουν, τα Starbucks της χαρίζουν το αρκουδάκι που χάζευε νωρίτερα (αξίας μισού μήνα μεροκάματα στην φυτεία), χαρίζουν και στην φίλη του μπαμπά της την καφετιέρα που χάζευε νωρίτερα (δυο μήνες μεροκάματα στην φυτεία), τους ξαναφτιάχνουν την παραγγελία (ένα μήνα μεροκάματα στην φυτεία), λένε ότι μπορεί και να φταίνε που δεν έκλεισε καλά το καπάκι της σοκολάτας (μάλλον ανησυχούν μήπως φάνε και μήνυση).
Φαρμακείο, παιδίατρος, ασφαλιστικό ταμείο που καλύπτει δυο παυσίπονα και δυο αλοιφές (συνολικό κόστος, μάλλον έξι μήνες μεροκάματα στην φυτεία).
Την επόμενη μέρα το κοριτσάκι δεν πάει σχολείο. Όχι για συμπαράσταση στα παιδιά που δουλεύουν στην άλλη άκρη της γης αλλά γιατί θα την κοροϊδεύουν οι συμμαθητές της για τις αλοιφές στα εγκαύματα. Κάθεται σπίτι και βλέπει κινούμενα σχέδια από τις ΗΠΑ.
Η μαμά μπλόγκερ δεν πάει στη δουλειά, κάθεται σπίτι με το κοριτσάκι, πλένει τα Nike από την χυμένη σοκολάτα Starbucks και μπλογκάρει από το σπίτι στο ποστ για το βιντεοκλίπ των Radiohead.

Υ.Γ. Μην ανησυχείτε. Το κοριτσάκι είναι μια χαρά. Απλώς είναι καλομαθημένο, γιατί είχε την τύχη να γεννηθεί στο σωστό σημείο του πλανήτη. Όπως κι εμείς, άλλωστε.

kakaskimos είπε...

Περαστικά στο κοριτσάκι για τα εγκαύματα και στη μαμά του για τις τύψεις.

xkont είπε...

Οι Radiοhead το κάνουν βιντεοκλίπ.

σε ένα δίσκο που μοιράζουν δωρεάν από το internet

...να το πούμε και αυτό.